I förra veckan var jag på en så kallad diabetesvecka då man är på en diabetesmottagning och blir undervisad i diabetesvård. Det är en dagvårdsverksamhet i grupp där man går igenom den medicinska vården men framförallt sin egenvård. Jag har träffat diabetessköterka, dietist, överläkare, fotterapeut och kurator.

Inför skulle jag mäta mina värden och ta blodprover, blodtryck och andra prover. Plus att jag fick träffa diabetessköterka, dietist och överläkare en förmiddag veckan innan då jag fick träffa var för sig för kartläggning av mina vanor och nuvarande medicinering.

Personalen på DS diabetesmottagning är helt fantastiska och så rara.

Målet med dagarna var förstås att öka sin kunskap och utbildas för att kunna ge sig själv så bra egenvård som möjligt. Men det som jag framförallt såg fram emot dessa dagar var att få rätt medicinering anpassat för mig.

Som jag berättat om tidigare har min tidigare husläkare varit en riktig mes i den frågan. Jag har hört kommentarer som ”varför har du fått en sådan föråldrad medicin”, ”en sådan medicin ger man inte förs efter man provat högsta dos av en annan sort”, ”varför har hen get dig en sådan låg dos”.

Nu har jag fått en helt ny medicinlista och jag kan berätta att värdena är så mycket bättre nu, och så mycket bättre jag mår också.

Tänkte berätta lite mer om min nya medicin i ett annat inlägg men tänkte vänta tills jag fått lite mer erfarenhet av den. Men jag kan berätta att den bara funnits godkänd i fyra år. Som behandling för typ 2-diabetiker heter den Victoza.

Till nästa gång!